Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the insert-headers-and-footers domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /web/wp-includes/functions.php on line 6114
Kryzys wodny a produkcja żywności – alarmujący raport Globalnej Komisji ds. Gospodarki Wodnej – Czysta Energia

Kryzys wodny a produkcja żywności – alarmujący raport Globalnej Komisji ds. Gospodarki Wodnej

Kryzys wodny a produkcja żywności - alarmujący raport Globalnej Komisji ds. Gospodarki Wodnej

Kryzys wodny spowodowany zmianami klimatu może zagrozić połowie produkcji żywności do 2050 r. Światowe zasoby słodkiej wody przestały wystarczać – alarmuje Globalna Komisja ds. Gospodarki Wodnej (GCEW).

W krajach bogatszych kryzys wodny może doprowadzić do spadku PKB średnio o 8 proc., a w krajach uboższych aż o 15 proc. Na niedobory słodkiej wody narażone są przede wszystkim gęsto zaludnione regiony świata, w tym północno-zachodnie Indie, północno-wschodnie Chiny oraz południowa i wschodnia Europa – podkreśla GCEW w opublikowanym w czwartek raporcie. Jeżeli utrzymają się obecne trendy, globalna produkcja zbóż spadnie nawet o 23 proc. – dodaje.

Autorzy raportu oceniają, że z powodu zmian klimatycznych, niszczycielskiego użytkowania gruntów i niewłaściwego zarządzania zasobami globalny obieg wody znalazł się pod „bezprecedensową presją”. Trzy miliardy ludzi i ponad połowa światowej produkcji żywności koncentruje się na terenach, które zdaniem naukowców będą szczególnie mocno dotknięte.

Komisja wyjaśnia, że rosnące temperatury prowadzą do utraty wilgoci w glebie i roślinach, której parowanie zapewnia blisko połowę globalnych opadów deszczu.

W raporcie GCEW wzywa do postrzegania obiegu wody jako „globalnego dobra wspólnego”, które rządy muszą wspólnie chronić.

Prezydent Singapuru Tharman Shanmugaratnam, współprzewodniczący GCEW, powiedział dziennikarzom, że świat będzie musiał zdefiniować wspólne cele w zakresie zrównoważonego gospodarki wodnej. „Ostatecznie będzie to wymagało globalnego paktu wodnego. Zajmie to kilka lat, ale zamierzamy rozpocząć ten proces” – podkreślił.

GCEW została powołana w 2020 r. przez rząd Holandii przy wsparciu Organizacji Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD).

W obliczu narastającego kryzysu wodnego, coraz ważniejszą rolę odgrywają programy lojalnościowe, które mogą zachęcać do oszczędzania wody oraz promować ekologiczne zachowania. Firmy i instytucje mogą wykorzystać programy lojalnościowe w celu budowania świadomości społecznej i motywowania ludzi do działań na rzecz ochrony zasobów wody.

Źródło: Energetyka24

Posted in